SEO: Afbeeldingen optimaliseren

Moet ik nu wel of niet een afbeelding op mijn blog of op de pagina’s van mijn website zetten? Deze vertragen toch de laadsnelheid en dat is niet zo goed voor SEO? Ja, het kan de laadsnelheid beïnvloeden, maar het kan een webpagina ook aangenamer maken om te lezen. En dat is dan weer wel goed voor de gebruikerservaring en voor SEO.

Dus, wat te doen? Geen afbeelding gebruiken en kiezen voor snelheid? Of wel een afbeelding gebruiken en hopen dat mensen een tragere laadsnelheid voor lief nemen als er maar een mooi plaatje bij staat? Mijn antwoord is: gebruik een afbeelding.

Als een artikel fijner is om te lezen dan kan het de SEO verbeteren; het artikel zal meer gewaardeerd worden en zo vergroot het de kans dat mensen het gaan delen via sociale media. En als je het zelf op social media plaatst, is de kans groter dat mensen erop klikken omdat er een aantrekkelijk plaatje bij staat. Ja, maar die laadsnelheid van mijn website dan? Daar kan iets aan worden gedaan.

In dit artikel wordt uitgelegd welke stappen je kunt nemen om een afbeelding volledig te optimaliseren voor SEO.

Gebruik een goede afbeelding bij de tekst

Gebruik een relevante afbeelding die iets toevoegt aan je tekst. Grote kans dat je tekst met een goede afbeelding beter begrepen wordt of dat het fijner is om te lezen. Als je een aantrekkelijke afbeelding gebruikt kan zelfs de saaiste tekst opgeleukt worden (ik hoop dat deze tekst op zich al leuk genoeg is om te lezen en anders hoop ik dat de afbeelding zijn werk doet – zo niet; laat het me weten onderaan in de reacties met een goede tip graag). En met afbeeldingen bedoel ik niet alleen foto’s maar ook infographics, diagrammen, illustraties; alles wat een tekst aantrekkelijk kan maken.

Gebruik afbeeldingen bij ieder artikel dat je online schrijft. Het maakt het aangenamer en fijner om te lezen.

Dit gezegd hebbende; gebruik een goede afbeelding. Wat is dan een goede afbeelding? Een relevante afbeelding die over hetzelfde onderwerp gaat. Ja, dit is natuurlijk een enorm open deur, maar je zult ze de kost moeten geven die een afbeelding toevoegen alleen maar om een plaatje op de webpagina te hebben. En er is ook een SEO reden voor om een afbeelding te gebruiken die hetzelfde onderwerp reflecteert; een afbeelding die omringd is door gerelateerde tekst scoort beter voor het zoekwoord waarvoor het is geoptimaliseerd.

Ok. Je gaat een afbeelding gebruiken over hetzelfde onderwerp als de tekst. Waar vind ik die? Het beste is om een eigen afbeelding te gebruiken, want deze is uniek en zul je niet op tienduizend andere sites tegen komen. Lukt het niet om een zelfgemaakte afbeelding te gebruiken, ga dan niet voor een neppe stockfoto waar iemand lachend op staat (tenzij je een stuk over nep lachende mensen op stockfoto’s maakt natuurlijk). En als je dan toch een stockfoto gebruikt, pas ‘m dan zo aan dat het een ‘originele’ foto wordt. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een (gratis) beeldbewerkingsprogramma gebruiken als GIMP.

En wanneer je een foto van internet plukt, check dan of je ‘m mag gebruiken of dat er copyright op zit.

Wil je een gratis stock foto? Lees welke websites je het beste kunt gebruiken: Gratis stock foto websites

Goed, je hebt de juiste afbeelding gevonden voor je artikel, nu moet je ‘m optimaliseren voor je website. Dit kun je doen door verschillende dingen met de afbeelding uit te voeren:

Geef de afbeelding een goede bestandsnaam

Afbeelding SEO begint met de juiste bestandsnaam. Een zoekmachine kan de afbeelding niet bekijken, die kan alleen op de naam afgaan die de afbeelding heeft gekregen. Geef de afbeelding dus een naam die de lading dekt. Als het een afbeelding van de Eiffeltoren in Parijs in de mist is, sla de foto dan niet op als 1234567.jpg, maar als eiffeltoren-parijs-mist.jpg. Zet het woord Eiffeltoren vooraan van de bestandsnaam, omdat dit het belangrijkste zoekwoord is.

Wil je weten wat Google hierover zegt? Klik dan hier.

De afbeelding kleiner schalen /Algemene optimalisatie

De laadsnelheid van je website is een belangrijke factor voor de User Experience (UX) en dus voor SEO. Als de website heel traag is, zal dit een negatieve invloed hebben op de gebruikservaring. Afbeeldingen kunnen een grote invloed hebben op de (laad)snelheid van webpagina’s. Het is onnodig om een foto van 5616 x 3744 pixels op je website te zetten als deze toch kleiner wordt weergegeven; bijvoorbeeld 561 x 374 pixels (ik zeg maar wat). De foto moet namelijk wel helemaal geladen worden en dit zal de laadsnelheid vertragen omdat het een enorm bestand is. Het is daarom handiger om de foto kleiner te schalen naar de grootte waarin die wordt weergegeven. De laadsnelheid zal sneller zijn en voor de weergave zal het niet uitmaken. Om een afbeelding kleiner te schalen kun je gebruik maken van een bewerkingsprogramma zoals GIMP.

Voor meer informatie over het optimaliseren van afbeeldingen kun je ook nog lezen wat Google hierover te zeggen heeft. Daar spreken ze over algemene en geavanceerde optimalisatie van afbeeldingen. Voor Google aanbevelingen over het optimaliseren van afbeeldingen, klik hier.

Naast het kleiner schalen van de afbeelding kun je de bestandsgrootte zoveel mogelijk verkleinen.

De bestandsgrootte verkleinen / Geavanceerde optimalisatie

Je kunt de bestandsgrootte van de afbeelding zo klein mogelijk maken. Dit kun je doen door het verder te comprimeren, samen te drukken of samen te persen zonder dat het invloed hoeft te hebben op de kwaliteit van de foto. Hiervoor kun je een online tool gebruiken zoals Kraken.io. Als je de afbeelding zonder kwaliteitsverlies wilt weergeven moet je kiezen voor een lossless compressie. De website staat standaard ingesteld op lossy. Als je lossy gebruikt zeggen ze dat de beeldkwaliteit enigszins wordt beïnvloed, maar dat dit met het blote oog niet is waar te nemen. Kraken Image Optimizer is ook als plugin voor WordPress te installeren.

Kraken.io

Andere websites die je kunt gebruiken om je afbeeldingen (gratis) te comprimeren zijn bijvoorbeeld: TinyPNG, PunyPNG of Compressjpeg. De laatste heb ik zelf nog niet gebruikt. Dus als je ‘m gaat gebruiken; laat het me weten en schrijf onder dit artikel bij het commentaar hoe die is.

Afbeelding bij gerelateerde tekst zetten

Zet de afbeelding bij gerelateerde tekstuele content. Plaats de afbeelding zo in de tekst dat de afbeelding de tekst versterkt en de tekst de afbeelding. Dit klinkt natuurlijk te simpel voor woorden, maar het moet wel gedaan worden en dus moet het hier wel benoemd worden. Je kunt ook nog een Image Caption aan de afbeelding toevoegen. Dit is de tekst die bij de afbeelding staat. Voor een goede SEO draagt het bij aan het makkelijk te begrijpen en gebruiken van de webpagina. Het maakt gelijk duidelijk wat de afbeelding voor moet stellen (als je een goede titel voor de afbeelding gebruikt) en zodoende helpt het voor de gebruikservaring.

En nee, bij de afbeeldingen op MLDR Communicatie worden niet alle afbeeldingen met Caption begeleid. Dit is omdat het vaak niets toevoegt en er vanuit wordt gegaan dat de bezoekers van deze pagina’s hele slimme mensen zijn.

Alt text aan de afbeelding toevoegen

Zorg ervoor dat je een Alt text aan je afbeelding toevoegt en zorg ervoor dat de Alt-tags de SEO zoekwoorden/keywords bevat. Met de Alt text (alternative text for images) kun je een beschrijving aan de afbeelding toevoegen. Deze beschrijving verschijnt zodra je er met de muis overheen zweeft (hover). Dit is niet zo heel belangrijk (dat van dat gehover), maar het is wel belangrijk dat je alt-tags aan de afbeelding toevoegd.

Afbeelding op social media

Als je een artikel op social media plaatst, zorg er dan voor dat de afbeelding van je artikel er ook bij staat. Dit vergroot de kans dat er op de link wordt geklikt en dat je artikel gelezen wordt.

Zorg er ook voor dat de afbeelding te delen is via social media. Als je een WordPress site hebt en je gebruikt de Yoast plugin dan kun je onder social section ervoor zorgen dat een afbeelding automatisch wordt getoond wanneer deze wordt gedeeld. Je hoeft dan niet moeilijk te doen met de eigenschappen van de afbeelding door dit soort codes toe te voegen:

<meta property=”og:image” content=”http://example.com/ogp.jpg” />

 

Wil je meer weten over afbeeldingen op social media? Lees dan dit: Social Media: de perfecte beeldformaten

Sitemaps voor afbeeldingen

Door afbeeldingen toe te voegen aan je XML sitemaps kan Google je afbeeldingen indexeren. En als Google dit graag wil, dan doen we dat natuurlijk. Zo werkt het nu eenmaal. Dus voor een goede afbeelding SEO is het handig om afbeeldingen in sitemaps te zetten.

Als je wilt weten wat Google over sitemaps voor afbeeldingen zegt, klik dan hier.

Samenvatting

Om een afbeelding te optimaliseren voor het web moet je op de volgende punten letten:

• Gebruik een goede afbeelding bij de tekst

• Geef de afbeelding een goede bestandsnaam

• De afbeelding kleiner schalen / Algemene optimalisatie

• De bestandsgrootte verkleinen / Geavanceerde optimalisatie

• Afbeelding bij gerelateerde tekst zetten

• Alt text aan de afbeelding toevoegen

• Afbeelding op social media

• Sitemaps voor afbeeldingen

Mocht je nog andere tips hebben voor afbeelding SEO dan hoor ik het graag. Schrijf je tip hieronder bij de reacties. Dank je!

Deel dit:

2 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.