WordPress

Beste Gratis WordPress Plugins

WordPress is enorm populair onder bloggers en content marketeers, omdat het gebruiksvriendelijk en eenvoudig aan te passen is. Daarom wordt WordPress door heel veel bedrijven en ondernemingen gebruikt. En niet alleen maar door content makers en bloggers.

Even een paar cijfers; van alle websites draait 28.8% op WordPress en van alle websites met een Content Management Systeem is dat 59.7%.

Dit is behoorlijk veel en dat komt door de vele voordelen van WordPress:

  • De site kan gemakkelijk veranderd worden.
  • Blog content is overzichtelijk en goed te beheren.
  • Het is snel te leren en te gebruiken.
  • Bij problemen kun je terugvallen op ondersteuning van het door de community ondersteunde support forum.

Eén van de grootste redenen waarom WordPress zo geliefd is, komt doordat je de website heel makkelijk kunt wijzigen met plugins. Zo maak je je site in een handomdraai geschikt voor jouw content.

Je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn plugins voor. Voor zo’n beetje alles wat je zou willen met je site, kun je wel een plugin vinden.

 

Wat zijn WordPress plugins?

WordPress plugins zijn stukjes software die kunnen worden geüpload om de functionaliteit van je WordPress site te vergroten en uit te breiden.

Het houdt in dat je met plugins extra functies aan je website kunt toevoegen. Met plugins kun je bijvoorbeeld je website optimaliseren voor zoekmachines, beschermen tegen spam of de user experience verbeteren.

Het is alleen; er zijn meer dan 52.000 plugins beschikbaar!

Dus hoe kies je de juiste?

Om je daarbij te helpen staan in dit blog de beste gratis WordPress plugins die iedere WordPress website nodig heeft.

 

WordPress Security Plugins

Waarschijnlijk wil je niet dat je website wordt gehackt. Je hebt veel tijd en energie in je site gestoken dus dan is het zonde als die illegaal wordt overgenomen. Neem daarom voorzorgmaatregelen en beveilig je site met een security plugin.

Hoewel WordPress zelf veilig is, kan deze toch kwetsbaar zijn voor hackers. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de site niet up-to-date is of als er onzorgvuldig mee wordt omgegaan. Zeker als er meerdere gebruikers zijn die wijzigingen kunnen aanbrengen, wordt het risico groter.

Andere veiligheidsrisico’s komen door slechte beveiligingspraktijken, slecht gemaakte WordPress themes of plugins.

Wees daarom voorzichtig met het installeren van plugins en doe eerst goed onderzoek naar een plugin voordat je deze installeert.

54% van de veiligheidsrisico’s voor een WordPress website komt door kwetsbare plugins.

WordPress kwetsbaarheden

Je moet dus niet zomaar iedere plugin gebruiken, want het kan een veiligheidsrisico zijn. Daarbij kan het ook de snelheid van je website aantasten, want als je te veel plugins installeert kan dit je site trager maken.

Veiligheidsmaatregelen

Wat kun je doen om je WordPress website veilig te maken? Je kunt in ieder geval beginnen met deze 5 basis beveiligingsprincipes:

 

  1. Zorg ervoor dat alles geüpdatet is.
  2. Verwijder overbodige extensies of bestanden.
  3. Gebruik originele unieke wachtwoorden.
  4. Manage het toegangsbeheer.
  5. Maak regelmatig backups.

 

Deze veiligheidsmaatregelen kun je trouwens gebruiken voor iedere website. Ook als je geen WordPress website hebt.

Kleine tegenvaller; Niets kan 100% beveiligd worden. Maar je kunt wel voorzorgmaatregelen treffen om het risico te verminderen.

Installeer daarom een security plugin op je WordPress site, want zo maak je het  hackers veel moeilijker om je site te kraken. Zie een security plugin zien als een extra slot op je website.

 

Hieronder 3 WordPress plugins waarmee je je site mee kunt beveiligen.

All In One WP Security & Firewall is een plugin voor zowel beginners als gevorderden op WordPress gebied.

Belangrijkste kenmerken:

  • Controleert op wachtwoordsterkte.
  • Beschermt tegen brute krachtaanvallen met de Login Lockdown functie.
  • Login captcha mogelijkheid.
  • Heeft firewallbescherming.

 

2. Wordfence Security

Wordfence is de meest gedownloade security plugin. Het is een zeer uitgebreide plugin die alle belangrijke beveiligingsproblemen beheert.

Belangrijkste kenmerken:

  • Herstelt WordPress bestanden.
  • Beschermt tegen brute krachtaanvallen met de Login Lockdown functie.
  • Heeft firewallbescherming.

 

3. iThemes Security

iThemes Security is een andere populaire plugin.

Belangrijkste kenmerken:

  • Laat de IP-adressen van bekende aanvallers blokkeren.
  • Controleert bestanden om te controleren of er ongeautoriseerde wijzigingen zijn aangebracht.
  • Beperkt het aantal aanmeldpogingen om bruteforce attacks te voorkomen.

Tip

Maak back-ups van je site. Voor het geval je toch nog gehackt wordt, is het handig om een back-up van je website te hebben. Je kunt daar bijvoorbeeld BackUpWordPress voor gebruiken of Updraftplus.

 

Caching WordPress Plugin

Een cache plugin kan de laadsnelheid van een website aanzienlijk sneller maken.

De snelheid is belangrijk, omdat Google de user experience cruciaal vindt. Ze willen een zo optimaal mogelijke gebruikerservaring. Onderzoek heeft uitgewezen dat 47% van de gebruikers verwacht dat een website in minder dan 2 seconden laadt.

2 seconden is wel heel snel en snelheid is slechts één van de vele ranking factoren, maar het is er wel één om aandacht aan te schenken.

Want Websites die sneller laden:

  1. komen hoger in de zoekresultaten
  2. hebben een betere gebruikerservaring
  3. hebben beter user engagement

Snelle websites hebben vaak hogere conversies en leveren dus meer op.

Wat houdt cache in en wat heeft het met snelheid te maken?

Cache is een data opslagtechniek die het mogelijk maakt om gegevens of bestanden met een hogere snelheid te openen. Hierdoor wordt je website sneller.

 

Hieronder 2 van de meest geïnstalleerde WordPress caching plugins.

1. W3 Total Cache

W3 Total Cache is een cahing plugin die heel veel wordt gebruikt en die je site veel sneller maakt.

 

2. WP Super Cache

WP Super Cache is een andere populaire plugin. Ook deze WordPress plugin zal de snelheid van je website enorm verhogen en zorgt ervoor dat de laadtijd aanzienlijk omlaag gaat.

 

Analytics WordPress Plugins

Om te weten of je website bezocht wordt en waar de bezoekers vandaan komen moet je gegevens hebben. Met deze data kun je namelijk gefundeerde online marketing beslissingen nemen.

Alleen met goede informatie kun je zien wat wel en wat niet werkt op je website. Op basis hiervan kun je een sterke content marketing strategie uitwerken die je website een boost geeft.

Met goede gegevens kun je je website analyseren op:

 

  • Waar je bezoekers vandaan komen (locatie) en andere demografische gegevens
  • Welke pagina’s het meest bezocht worden
  • Bounce rate (welke pagina’s op de website snel verlaten worden)
  • Welke apparaten ze gebruiken om je website te bezoeken

 

Uiteraard heeft Google hier iets voor; Google analytics. Het is één van de meest populaire systemen om je site mee te analyseren.

Je kunt het zelf in je WordPress site installeren, maar je kunt ook een plugin downloaden.

Hieronder 3 WordPress plugins die veel gebruikt worden om analyses mee te maken.

 

1. Google Analytics by MonsterInsights

Al deze plugins geven je bruikbare informatie over je website en de gebruikers.

Een andere veel gebruikte plugin is Jetpack. Deze plugin laat je niet alleen je site analyseren, maar je kunt er bijvoorbeeld ook je WordPress website mee beveiligen en nog veel meer mee doen. Misschien handig als je niet te veel plugins wilt installeren en in 1x klaar wilt zijn.

 

SEO WordPress plugins

Search Engine Optimization (SEO) is heel belangrijk voor je website wil je gevonden worden op internet. Wil je bezoekers voor je site of blog dan moet je aandacht schenken aan SEO.

WordPress zelf helpt je niet met het optimaliseren van je site en om hoger te scoren in de zoekresultaten. Bovendien kan het best lastig zijn om alle SEO regels en richtlijnen goed toe te passen, maar gelukkig zijn er plugins die je kunnen helpen.

 

Hieronder vind je 2 van de populairste WordPress SEO plugins om te gebruiken.

1. All in One SEO Pack

 

XML Sitemap

Sitemaps helpen zoekmachines je webpagina’s vlugger te indexeren. Door een sitemap zal je website niet hoger scoren in de zoekresultaten, maar pagina’s worden wel eerder opgemerkt en dus kan er sneller traffic naar je site gestuurd worden.

Als je één van bovenstaande WordPress SEO plugins gebruikt dan heb je niet een extra plugin nodig, want zij maken ook een sitemap voor je site. Maar anders kun je bijvoorbeeld de Google XML Sitemaps plugin installeren; deze genereert zoals de naam al zegt een XML-Sitemap voor je blog.

 

E-mail Marketing WordPress plugins

E-mail marketing heeft een ROI van 3800% en het is drie keer zoveel waardevoller dan social media.

Dit is bijna ongelooflijk. Het is daarom bijna geen optie om niets te doen met e-mail en is het belangrijk om ervoor te zorgen dat bezoekers zich inschrijven voor nieuwsupdates.

Je kunt je e-maillijst alleen laten groeien als je het zo eenvoudig mogelijk maakt voor lezers om in te schrijven voor nieuwsbrieven.

 

Hieronder 2 WordPress plugins die veel gebruikt worden voor e-mail marketing.

1. Mailchimp for WordPress

Als je Mailchimp al gebruikt kun je gewoon MailChimp for WordPress installeren. Dit is een zeer populaire plugin met meer dan een miljoen installaties en hij wordt regelmatig geüpdatet.

Als je deze plugin gebruikt dan kun je ook nog verschillende add-ons installeren. Deze zijn van dezelfde maker en dan kun je bijvoorbeeld een pop-up tevoorschijn laten komen met boxzilla.

2. Email Subscribers & Newsletters

Een andere WordPress plugin voor je e-mailmarketing is Email Subscribers & Newsletters.

Het is van de makers van icegram en werkt dus goed samen met de icegram plugin. Met deze plugin kun je bijvoorbeeld pop-ups laten verschijnen en een welkomstbar bovenaan alle pagina’s van je website zetten.

 

Contactformulier WordPress plugins

Natuurlijk wil je dat er contact met je kan worden opgenomen. Dan is het wel fijn als je een goed werkend contactformulier op je contactpagina hebt.

WordPress zou WordPress niet zijn als er keuze zou zijn uit vele plugins om contactformulieren op je website te zetten.

 

Omdat er zoveel zijn hieronder een selectie met 3 veel geïnstalleerde plugins die je helpen bij het maken van een contactformulier.

1. Contact Form 7

 

Social Sharing WordPress plugins

Wil je online vindbaar zijn met je content, moet je hard werken aan je online aanwezigheid. Hierom moet je ook actief zijn op social media.

Je zult dus aan de slag moeten met een sterke sociale media marketing strategie en een blogplan. Wat één van je prioriteiten moet zijn, is dat je content creatie inspanningen heel makkelijk te delen zijn via sociale media.

Uiteraard moet je niet vergeten je blogs te promoten, maar het is natuurlijk ook fijn als je artikelen door enthousiaste lezers worden gedeeld.

Feit is dat binnen je content marketing het belangrijk is om goede social sharing knoppen te hebben bij je blogs.

Er zijn veel WordPress plugins wanneer het gaat om sociale sharing. En allemaal hebben ze zo hun plus en minpunten. Het is daarom verstandig om een beetje te experimenteren en te kijken welke plugin het beste voor jouw site is.

 

Hieronder 3 plugins die veel gebruikt worden.

1. Social Media Share Buttons & Social Sharing Icons (Ultimate Sharing)

2. Share Buttons by AddToAny

Een andere populaire social sharing WordPress plugin is Share Buttons by AddToAny.

3. Share Buttons by AddThis

En een andere veel gebruikte plugin is Share Buttons by AddThis.

 

Related Posts WordPress plugins

Met een related posts plugin kun je je lezers content aanbieden die ze waarschijnlijk ook willen lezen.

Bezoekers zijn naar je website gekomen, omdat ze naar iets op zoek waren en waarbij jouw blog ze heeft geholpen. Het is dan zonde als ze je site verlaten zonder dat ze commentaar hebben gegeven, zich hebben ingeschreven voor de nieuwsbrief of in ieder geval een ander artikel hebben gelezen.

Hoe langer gebruikers op je site zijn, hoe groter de kans is dat ze zich inschrijven voor je nieuwsbrief maillijst.

Een related post plugin geeft je de mogelijkheid om lezers andere relevante content aan te bieden. Deze WordPress pluginsgeven aan het einde van een artikel blogs weer die gerelateerd zijn aan het onderwerp.

Met zorg uitgekozen leestip:

Met creatieve ideeën je e-maillijst groeien?

 

Het kan natuurlijk gebeuren dat er artikelen getoond worden die er niet zo goed bij passen, maar als je goede titels voor je blogs hebt geschreven dan zullen lezers toch nieuwsgierig zijn en er op klikken.

 

Hieronder 2 WordPress plugins waarmee je lezers gerelateerde blogs kunt aanbieden.

1. Yet Another Related Posts Plugin

2. WordPress Related Posts

Een andere populaire plugin met meer dan 100.000 installaties is WordPress Related Posts.

 

Anti-Spam WordPress plugins

Niets zo irritant als bots die de commentaar sectie bij je blog vervuilen met… tsja; onzin.

Om je website tegen spam te beschermen kun je gewoon een plugin installeren en je bezig houden met het creëren van onweerstaanbare content.

Ook hier heb je de keuze uit vele anti-spam plugins.

 

Hier 3 plugins die voorkomen dat je website ongewild een advertentiekanaal wordt.

1. Akismet

Akismet is met meer dan 5 miljoen installaties dé antispam plugin voor je WordPress site.

En met een reden; de plugin weert alle ongewenste comments voor je blog.

2. WP-SpamShield

WP-SpamShield is een andere populaire plugin om je blog te beschermen tegen onzin commentaar van bots die alleen maar hun eigen site en producten willen promoten.

3. Anti-spam

Anti-spam is nog een andere veel gebruikte spam preventie plugin.

Het mooie van deze plugin is dat mensen die commentaar willen geven niet hoeven te bewijzen dat ze mensen zijn door captchas in te vullen.

In plaats daarvan moeten robots bewijzen dat ze mensen zijn. Dat is nu eens echt gebruiksvriendelijk.

Je kunt er ook voor kiezen om de commentaar velden bij je blog (als je die hebt) helemaal uit te schakelen. Dit kun je bijvoorbeeld met de Disable Comments plugin doen.

 

Conclusie

WordPress Plugins zijn geweldige tools voor je website. Ze helpen je bij je SEO, user experience, conversie en bounce rate.

De hierboven genoemde plugins kunnen je ondersteunen bij het beter vindbaar maken van je website, je social media, e-mailmarketing en het beschermen van je blog tegen spam.

Wees wel voorzichtig en installeer niet zo maar iedere plugin die bruikbaar lijkt. Neem geen risico en doe eerst onderzoek naar de plugin, lees reviews en gebruik plugins die regelmatig updates krijgen, die getest zijn en goed werken met jouw WordPress theme.

Sowieso is het verstandig om altijd de nieuwste updates op je WordPress site te installeren.

Gebruik deze populaire gratis WordPress plugins en verbeter de prestaties van je website.

 

Welke WordPress plugins zijn onmisbaar voor jouw website?

Jean-Marc Mulder

Ik ben ondernemer, oprichter en blogger van MLDR Communicatie. Spelen met tekst en beeld heeft ertoe geleid dat ik me nu bezig hou met content creatie en content marketing.

Share
Published by
Jean-Marc Mulder
Tags: WordPress